Wat te doen bij bedreiging? (2024)

  • Hulp voor mij
  • Hulp voor iemand anders

Maak(te) je intimidatie of bedreiging mee? Dit kan heel heftig zijn om te ervaren. Het geeft vaak stress en het kan je bang, verdrietig en boos maken.

Wat verstaan we precies onder bedreiging? Wanneer is intimidatie of bedreiging strafbaar? En wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die werden bedreigd.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Wat te doen bij bedreiging? (1)

Wat te doen bij bedreiging? (2)

Noah werd online bedreigd en geïntimideerd, maar vond gelukkig veel steun in zijn omgeving

Lees het verhaal van Noah

Ga snel naar

Intimidatie en bedreiging, wanneer is het strafbaar?

Wat kan je doen?

Deze organisaties kunnen je helpen

Verhalen van anderen

Rechten, strafproces en schadevergoeding

Intimidatie en bedreiging, wanneer is het strafbaar?

Er is een verschil tussen intimidatie en bedreiging. Net als dat er een verschil in betekenis is tussen je bedreigd voelen en bedreigd worden.

Hoewel je je door intimidatie ook bedreigd kan voelen, is intimidatie niet strafbaar. Denk aan ‘Ik kom jou nog wel tegen’ of ‘Ik weet waar je woont’.

Het is niet altijd makkelijk te zeggen of een bedreiging strafbaar is. Wanneer is een uitspraak als ‘Ik maak je kapot’ bijvoorbeeld een serieuze bedreiging? De strafbaarheid hangt erg af van de bedoeling van de bedreiger. En van de situatie waarin de bedreiging wordt uitgesproken.

Maar meestal is bedreiging wel strafbaar als jij of je omgeving duidelijk wordt bedreigd met:

  • zware mishandeling;
  • aanranding of verkrachting;
  • de dood, of
  • brandstichting.

Of er nu één keer wordt gedreigd of vaker. Of de bedreigingen nu zijn opgeschreven of hardop zijn uitgesproken. En of het nu online of offline gebeurt. Ook als je niet zeker weet of een dreigement ook echt zal worden uitgevoerd.

Voorbeelden van bedreigingen die strafbaar zijn:

  • ‘Als je je mond niet houdt, steek ik je huis in brand’
  • ‘Ik sla je kinderen kapot’
  • ‘Als je dit niet voor me doet, maak ik je af’
  • ‘Ik schop je het ziekenhuis in’
  • ‘Als je geen seks met me wilt, dan dwing ik je wel’

Wat kan je doen?

Wanneer je wordt bedreigd of geïntimideerd kan het zijn dat je niet meer over straat durft. Of dat je emotionele klachten krijgt, zoals bijvoorbeeld angst, piekeren of slecht slapen. Weet dat je er niet alleen voor staat. Hieronder lees je wat je kunt doen.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Een advocaat of schadevergoeding

Juridisch Loket

Advies, tips en informatie voor iedereen met een juridische vraag

Wat te doen bij bedreiging? (3)

Schadefonds Geweldsmisdrijven

Financiële tegemoetkoming voor slachtoffers van geweldsmisdrijven.

Wat te doen bij bedreiging? (4)

Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers.

Juridische bijstand door gespecialiseerde advocaten aan slachtoffers van gewelds- en zedendelicten.

Wat te doen bij bedreiging? (5)

Verhalen van anderen

Bekijk alle verhalen

Noah werd online bedreigd en geïntimideerd, maar vond gelukkig veel steun in zijn omgeving.
Heb jij iets meegemaakt waarover je wil vertellen? Deel jouw verhaal.

Nog meer verhalen lezen van anderen die bedreiging of intimidatie meemaakten?

  • Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in de verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen.
  • Lees wat anderen hebben gedeeld in een van de online communities van Slachtofferhulp Nederland.
  • Ben je jonger dan 18 jaar? Verhalen van leeftijdsgenoten die bedreigd zijn, lees je op het forum van De Kindertelefoon.

Rechten, strafproces en schadevergoeding

Als je te maken hebt met een strafbare bedreiging heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Is er sprake van een ernstige en strafbare bedreiging? Dan heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Lees verder over bedreiging

Hoe help ik iemand die te maken heeft (gehad) met bedreiging of intimidatie?

Wil jij een naaste helpen na bedreiging of intimidatie? Vind juiste hulp en informatie: Alles van jouw eigen tot professionele hulp en wat niet helpt.

Wat te doen bij bedreiging door een ex?

Bedreiging door een ex-partner wordt ook wel (ex)partnergeweld of huiselijk geweld genoemd. Hier lees je wat te doen bij bedreiging door een ex.

Het verschil tussen intimidatie en bedreiging: betekenis, uitleg en voorbeelden

Wat is het verschil tussen intimidatie en bedreiging? En wat betekent intimidatie of bedreiging eigenlijk? We leggen het uit met heldere voorbeelden.

Aangifte doen van bedreiging en de gevolgen

Heb je bedreiging meegemaakt? In veel gevallen is dat strafbaar. Lees hier of je aangifte kunt doen en wat de gevolgen zijn van aangifte na bedreiging.

Bedreiging in het strafrecht

Wanneer is bedreiging strafbaar? Lees meer over bedreiging in het strafrecht. Of ontdek meteen welke organisaties voor jou klaarstaan tijdens het strafproces.

Wat is doxing en waarom is het strafbaar?

Doxing is een illegale activiteit waarbij iemands persoonlijke informatie zonder toestemming wordt verzameld en openbaar gemaakt.

Deel jouw verhaal

Jouw verhaal kan veel steun geven aan anderen. Lees hier hoe je jouw verhaal kunt delen zodat nog meer mensen herkenning kunnen vinden op Slachtofferwijzer.

Ongewenste intimiteiten: vormen en melden

Ongewenste intimiteiten, wat zijn dat? Omgaan met seksuele intimidatie, vormen, voorbeelden, en informatie over melden en aangifte.

Straatintimidatie: wat is het

Iedereen kan straatintimidatie overkomen, vaak is de aanleiding van het ongewenste gedrag iemands geslacht, religie, seksuele geaardheid of een beperking.

Vertel ons wat je vindt van deze website

Wat te doen bij bedreiging? (2024)

FAQs

Wat te doen bij bedreiging? ›

Naar de politie

Wat kun je doen bij bedreiging? ›

Bij spoed bel je 112. Zit je niet in een levensbedreigende situatie, dan kun je bellen met 0900-8844. Je kunt dan meteen een afspraak maken voor een aangifte. Als de bedreiging online of schriftelijk was, bewaar de berichten dan als bewijs.

Wat wordt gezien als een bedreiging? ›

Als iemand dreigt je iets aan te doen, spreken we van een bedreiging. De persoon kan je bijvoorbeeld bedreigen met de dood of dreigen met geweld. Je kunt op verschillende plaatsen worden bedreigd.

Welke bedreiging is strafbaar? ›

Vaak is bedreiging wel strafbaar als jij of je omgeving duidelijk wordt bedreigd met: zware mishandeling ; aanranding of verkrachting ; de dood, of.

Hoe bewijs je een bedreiging? ›

Bij een bedreiging met een mes of vuurwapen kan het bewijs van de bedreiging geleverd worden door middel van getuigenverklaringen, maar ook via bijvoorbeeld camerabeelden. Ook hier geldt de mogelijkheid om getuigen nader te ondervragen bij de rechter-commissaris.

Is Ik maak je kapot een bedreiging? ›

Bedreiging met eenvoudige mishandeling (dus zonder zwaar lichamelijk letsel) is derhalve niet strafbaar. Met andere woorden levert "ik ga je slaan" geen strafbare bedreiging op, maar wanneer u zegt "ik sla je kapot" of "ik sla je het ziekenhuis in" is dit wel een strafbare bedreiging.

Wat is het verschil tussen intimidatie en bedreiging? ›

Door de dreiging zal degene een bepaald doel willen bereiken. Dreigen kan met woorden of door daadwerkelijk gebruiken van fysiek geweld. Bij intimidatie gaat het om het beïnvloeden van iemands gedrag door eveneens het aanjagen van angst.

Hoe weet je of het een bedreiging is? ›

Gedrag dat een redelijk mens zou interpreteren als potentieel gewelddadig, zoals met dingen gooien, op een bureau of deur bonzen, of eigendommen vernielen . Specifieke bedreigingen om schade toe te brengen, zoals een dreiging om een ​​bij naam genoemde persoon neer te schieten. Gebruik van enig voorwerp om een ​​andere persoon te intimideren en/of aan te vallen.

Is het illegaal om iemand te bedreigen? ›

Bedreiging is strafbaar en je kan er aangifte van doen. Als je denkt dat er sprake is van een haatmisdrijf, laat de politie dat dan weten.

Is Watch Your Back een bedreiging? ›

Als de gemoederen bijvoorbeeld op een kantoor hoog oplopen en de verdachte in het heetst van de strijd zegt: ‘Je kunt maar beter op je hoede zijn’, wordt dit misschien niet echt als een criminele bedreiging beschouwd . Dit soort dreiging zou ook als 'niet imminent' worden beschouwd. '

Kan je opgepakt worden voor bedreiging? ›

Bedreiging is een feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten. Dit betekent voor u dat u in voorarrest kunt worden genomen. In de meeste gevallen zal dit echter niet gebeuren! Wees dus vooral niet bang dat u komt vast te zitten wanneer u een uitnodiging hebt ontvangen voor een verhoor.

Wat is indirecte bedreiging? ›

Indirecte bedreiging. Een bedreiging wordt in de meeste gevallen direct geuit aan het adres van de beoogde persoon. Er zijn ook gevallen waarin de bedreiging op een meer indirecte manier wordt geopenbaard, waarbij een persoon de bedreiging niet van de dader zelf verneemt, maar bijvoorbeeld via een tussenpersoon.

Is dreigen met een mes strafbaar? ›

Straffen bedreiging met een mes

Over het algemeen zien we dat bedreiging met een mes snel wordt aangenomen. In de jurisprudentie komen we dan ook veel veroordelingen hiervoor tegen. De straffen variëren van een werkstraf met een voorwaardelijke gevangenisstraf tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van enkele weken.

Heeft het zin om aangifte te doen? ›

Door aangifte te doen laat je de politie weten dat er een misdrijf is gepleegd. Zij kunnen dan een onderzoek starten naar het strafbare feit. Dit is nodig om de dader te vinden. Ook heb je meer kans op schadevergoeding als je aangifte doet.

Hoe lang kun je vastzitten voor bedreiging? ›

Straf bedreiging

Bedreiging is een misdrijf waarop naar de wettelijke omschrijving een maximale gevangenisstraf van 2 jaar is gesteld. Dit betekent echter niet dat u ook echt (zo lang) gevangenisstraf krijgt. In de meeste gevallen zal er bij een veroordeling wegens bedreiging een geldboete worden opgelegd.

Is bedreiging een geweldsmisdrijf? ›

Ook dood en lichamelijk letsel door schuld, bedreiging, mishandeling, diefstal met geweld en afpersing horen tot deze categorie.

Is bedreigen via Whatsapp strafbaar? ›

Ja. Andere mensen bedreigen is strafbaar. Niet alleen als je het uitspreekt, maar ook op sociale media, per e-mail, per brief of als je op internet op iemand reageert.

Top Articles
Chaos persists as IT outage could take time to fix, says cybersecurity firm boss
Fantasy Football Defense Rankings Week 17: Who to start, best sleepers & streamers at D/ST | Sporting News
Knoxville Tennessee White Pages
Joliet Patch Arrests Today
Hotels
Yogabella Babysitter
Missed Connections Inland Empire
Recent Obituaries Patriot Ledger
Our History | Lilly Grove Missionary Baptist Church - Houston, TX
Lantana Blocc Compton Crips
4156303136
Ap Chem Unit 8 Progress Check Mcq
Audrey Boustani Age
Oxford House Peoria Il
Cvs Learnet Modules
Ts Lillydoll
Enterprise Car Sales Jacksonville Used Cars
Epro Warrant Search
Water Days For Modesto Ca
Yakimacraigslist
Cta Bus Tracker 77
Uta Kinesiology Advising
Xfinity Cup Race Today
Hood County Buy Sell And Trade
Teekay Vop
Disputes over ESPN, Disney and DirecTV go to the heart of TV's existential problems
Dove Cremation Services Topeka Ks
4Oxfun
Tomb Of The Mask Unblocked Games World
Google Flights To Orlando
100 Million Naira In Dollars
The Menu Showtimes Near Amc Classic Pekin 14
2015 Chevrolet Silverado 1500 for sale - Houston, TX - craigslist
Adecco Check Stubs
Powerball lottery winning numbers for Saturday, September 7. $112 million jackpot
A Man Called Otto Showtimes Near Carolina Mall Cinema
D3 Boards
Giantess Feet Deviantart
Why Gas Prices Are So High (Published 2022)
Otter Bustr
When His Eyes Opened Chapter 2048
Dying Light Nexus
If You're Getting Your Nails Done, You Absolutely Need to Tip—Here's How Much
Pulitzer And Tony Winning Play About A Mathematical Genius Crossword
Unblocked Games Gun Games
6576771660
Brother Bear Tattoo Ideas
Adams-Buggs Funeral Services Obituaries
Anonib New
Join MileSplit to get access to the latest news, films, and events!
Craigslist.raleigh
Scholar Dollar Nmsu
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 6080

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.